Nőgyógyászati műtétek

A nőgyógyászati műtétek során olyan a női reprodukciós rendszerrel kapcsolatos egészségügyi problémákat kezelése történik, amelyek kizárólag műtéti úton orvosolhatóak. Ezek a beavatkozások számos különböző okból lehetnek szükségesek lehetnek, például:

 • Jóindulatú elváltozások, melyek panaszt okoznak. Vérzészavar, alhasi fájdalom, nyomási tünetek. Miómák, petefészek ciszták, melyek az okozott panaszoknál fogva műtéti beavatkozást igényelnek
 • Daganatok: jó és rosszindulatú méh-, petefészek- vagy hüvelydaganatok eltávolítása gyakran műtéti úton történik.
 • Endometriózis: az endometriózis műtéti kezelése segíthet enyhíteni a fájdalmat és javítani a termékenységet.

A nőgyógyászati műtétek lehetnek nyitott hasi műtétek, ahol hagyományos műtéti bemetszést alkalmaznak, vagy minimal invazív eljárások, például laparoszkópia vagy méhtükrözés/hiszteroszkópia. A minimál invazív eljárások forradalmasították a nőgyógyászati beavatkozásokat. Ezek a módszerek, beleértve a robotikus laparoszkópiát és a hiszteroszkópia területét, a legújabb orvosi technológiát alkalmazzák, ezáltal jobb gyógyulási esélyekkel és rövidebb felépülési idővel járnak.

Az orvos a beteg állapotától és a beavatkozás jellegétől függően választja ki a legmegfelelőbb műtéti módszert.

Műtéti kivizsgálás és műtéti terv felállítása

A nőgyógyászati műtéteket természetesen szakorvosi vizsgálat és többféle laboratóriumi és képalkotó ellenőrzés előzi meg. A nőgyógyászati műtétek előtti kivizsgálás rendkívül fontos lépés annak érdekében, hogy a beavatkozás sikeres és biztonságos legyen, és minimalizáljuk a kockázatokat. A kivizsgálás során az alábbiakat várhatja:

 • Normál nőgyógyászati vizsgálat a női reprodukciós szervrendszeren.
 • Szükség esetén laborvizsgálatok és képalkotó vizsgálatok, például ultrahang vagy MRI.
 • Részletes konzultáció az orvossal a diagnózisról, kockázatokról és műtéti tervről.
 • Az érzéstelenítés típusának megbeszélése az aneszteziológus orvossal.
 • Utasítások a műtét előtti előkészületekről és a műtét utáni teendőkről.
LEEP műtét
Az LEEP műtét (Loop Electrosurgical Excision Procedure) egy hatékony és elterjedt eljárás a nőgyógyászati területen, amit leggyakrabban az abnormális méhnyaksejtek kezelésére alkalmaznak. Az LEEP műtét során egy olyan eszközt használunk, ami egy elektromos árammal felmelegített vékony szál, mely problémás méhnyakszövetet eltávolítja. Ez az eljárás hatékony diagnosztikai eszköz is, mivel lehetővé teszi az orvos számára a szövetminták elemzését a méhnyaksejtek rendellenességeinek meghatározása céljából.
Az LEEP műtét célja az abnormális méhnyaksejtek eltávolítása. Ezek az elváltozások általában a méhnyakrák kialakulásának előzményei lehetnek, és az eltávolításuk megakadályozhatja a későbbi szövődményeket.

A LEEP műtét lehetővé teszi a szövetminták begyűjtését a további laboratóriumi vizsgálatokhoz, így segít az orvosnak pontosan meghatározni a sejtek állapotát és megtudni, mennyire súlyosak az elváltozások.

A műtét rövid ideig tartó ambuláns beavatkozás. Általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak, hogy minimalizálják a fájdalmat és kényelmetlenséget a páciens számára. A műtét után mindössze néhány nap a gyógyulási idő, amennyiben betartjuk az orvos utasításait.

A LEEP műtét előnyei közé tartozik az eljárás hatékonysága, a pontos diagnózis lehetősége, valamint a kis kockázatok és a gyors gyógyulás. Az orvosok azonban minden esetben az egyedi körülményekre és szükségletekre szabják az eljárást, és részletesen megbeszélik a beteggel a műtét előnyeit és kockázatait. A LEEP műtét fontos eszköz a nők egészségének megőrzésében valamint a méhnyakrák korai felismerésében és kezelésében.

Méhtükrözés

Az ambuláns méhtükrözés vagy más néven hiszteroszkópia a legmodernebb minimál invazív eljárások közé sorolt beavatkozás, mely segítségével a hüvely, a nyakcsatorna, a méhüreg és a petevezeték egyes eltérései vizsgálhatóak, ezzel egy időben gyógyíthatóak káros hatások nélkül (pl. röntgensugárzás, altatószerek). A beavatkozás egy hiszteroszkópnak nevezett eszközzel történik, melyet a kezelőorvosa a hüvelyen keresztül vezet fel. Az eszköz a mai kor magas technikai színvonalának megfelelő igen vékony cső (3,5-4,5mm), melynek belső részébe kiegészítő eszközök vezethetőek. Az eszközbe épített kamera alkalmas a célterületek nagyított képes megtekintésére. Amennyiben a cél a diagnosztika, vagyis a vélt elváltozás felderítése, diagnosztikus, amennyiben annak gyógyítása is kívánt elvárás, úgy operatív méhtükrözésről beszélünk. A beavatkozás a legtöbb esetben fájdalommentes, mindennemű fájdalomcsillapítás nélkül elvégezhető. A beavatkozás ára, mely során nincs szükség altatóorvos segítségére, illetve egyéjszakás kórházi bentfekvésre sokkal kedvezőbb, mint a korábban alkalmazott technikák esetén.

A beavatkozás alkalmas:

 • Meddőséggel küzdő hölgyek számára
 • Szövettani mintavételre
 • Polypok, miómák eltávolítására
 • Vérzészavarok gyógyítására

A beavatkozásokat magánrendelésünkön végezzük exkluzív környezetben, kellemes, megnyugtató körülmények között évtizedes tapasztalat birtokában, mely során több ezer méhtükrözéses beavatkozásban vettünk részt. A beavatkozás kényelmetlensége egy általános nőgyógyászati szűrővizsgálathoz hasonlítható, előkészületet nem igényel az ön részéről. Az esetek döntő többségében érzéstelenítés nem szükséges, ezzel kapcsolatosan természetesen a páciens kérését, az egyéni különbségeket is figyelembe vesszük. Amennyiben a beavatkozás során olyan elváltozást észlelünk, mely más típusú eljárást igényel segítjük pácienseinket a megfelelő kezelések mihamarabbi elindításában.

Vizsgálatok

E

Műtéti kivizsgálás és műtéti terv felállítása

E

LEEP műtét

E

Méhtükrözés

Kapcsolódó vizsgálatok

Nőgyógyászati
szakrendelés

Komplex nőgyógyászati szűrővizsgálat, laborvizsgálatok, kiterjesztett méhnyakrák szűrés, stb.

IVF előtti és meddőségi vizsgálatok

IVF (lombik) előtti kivizsgálás, krónikus endometritis mintavétel, méhtükrözés

Vizsgálati árak

LEEP műtét

80.000 Ft

Műtét előtti komplett vizsgálat

Műtéti indikáció felállítása

30.000 Ft