Nőgyógyászati szakrendelés

A nőgyógyászati szűrővizsgálatok rendkívüli jelentőséggel bírnak a hétköznapokban az olyan gyakran jelentkező panaszok esetén, mint az alhasi fájdalom, a vérzészavar, vagy a fogamzásgátlási problémák. A szűrések a méhnyakrák, az méhtesti daganatok, a petefészekrák, a szexuálisan terjedő és más egyéb nőgyógyászati betegségek megelőzéséhez, korai felismeréséhez valamint időben történő kezeléséhez is hozzájárulnak. Az általános nőgyógyászati szakrendelés magában foglalja a szeméremtest, a hüvely, a méhnyak és a méh, a petefészkek, kérés esetén az emlők vizsgálatát.

Fontos! Ne várjunk az általános nőgyógyászati vizsgálattal konkrét panasz jelentkezéséig, helyette érdemes évente felkeresnünk orvosunkat egészségünk megőrzése érdekében! Amennyiben a következő tüneteket tapasztaljuk magunkon, ajánlott azonnal szakemberhez fordulnunk: vérzési zavarok, abnormális alhasi vagy kismedencei fájdalom menstruáció során, viszketés, égő érzés a szeméremtest vagy a hüvely területén, rendellenes hüvelyváladék, szokatlan csomók vagy fájdalom az emlőkben.

Komplex nőgyógyászati szűrővizsgálat

A vizsgálat az orvosi kórelőzmény felvételével kezdődik, beleértve a menstruációs ciklust, fogamzásgátlást, szexuális életet, korábbi nőgyógyászati problémákat, korábbi műtéteket, és az éppen esetlegesen fennálló tüneteket illetően. A nőgyógyászati vizsgálat részét képezi a kolposzkópia, melynek során egy nőgyógyászati képalkotó rendszer segítségével megvizsgálják a méhszáj, a méhnyak, a hüvely, és a szeméremtest területét, így feltárhatóak az olyan esetleges elváltozások is, melyek szabad szemmel nem láthatóak. Ezt követi a hüvelyi vizsgálat, melynek segítségével az esetlegesen panaszt okozó, tapintható elváltozások pontosan lokalizálhatóak. Kötelező vizsgálati elem a hüvelyi ultrahang, melynek köszönhetően képet kaphatunk a méhről, a petevezetékekről és a petefészek működéséről, illetve szerkezetéről, a kismedence egyéb eltéréseiről. A kismedence ultrahang vizsgálata során nem csak a méh és a petefészek területe válik részletesen áttekinthetővé, de a kismedencei szervekben bekövetkező esetleges rendellenességek is megfigyelhetőek ezáltal. A fentieket kiegészíti az évente ajánlott méhnyakrákszűrés, vagyis citológiai vizsgálat, valamint a HPV szűrés,  melynek alkalmával a kezelőorvos a méhszáj felszínéről váladék mintát vesz, majd a mintát a laboratórium kiértékelésnek veti alá. Az eredmények a gyulladásos folyamatokról, illetve daganatmegelőző, vagy daganatos megbetegedésekről is megbízható információkat nyújtanak.

HPV szűrés
A HPV szűrés és a citológia fogalma a hétköznapokban gyakran és könnyedén összekeveredik egymással és bár mindkettő a megelőzés érdekében történik, semmiképpen nem tekinthetőek egymással helyettesíthetőnek. A méhnyakrák szűrés célja a daganatos megbetegedések időben történő felismerése, ám sajnos ily módon nem szűrhető ki a HPV fertőzés, mely ugyanakkor az időben megkezdett kezelés nélkül daganatos megbetegedésekhez vezethet. A HPV szűrés tehát egy rendkívül fontos vizsgálati eszköz, mellyel korai stádiumban felismerhető a vírusfertőzés, illetve így megkezdhető a terápia ás ezzel elkerülhető a méhnyakrák, mely továbbra is a vezető halálokok között szerepel. A szűrés kérhető a citológiai vizsgálat kiegészítéseként, így a méhnyak területéről levett mintát egyúttal HPV tesztnek is alá lehet vetni.
Kiterjesztett méhnyakrák szűrés - CINtec PLUS VIZSGÁLAT
A citológia célja a daganatos megbetegedések korai felismerése, valamint a félrediagnosztizálás elkerülése. Az elmúlt évtizedekben alkalmazott, köznyelvben rákszűrés (sima cytológia) – mint az kiderült – nem elég szenzitív ahhoz, hogy 100%-ban kiszűrje a daganatos megbetegedésekre utaló jeleket és az ezzel kapcsolatos tévedések esélyét minimalizálja. Hátrányainak listájára sorolható továbbá, hogy a teszt segítségével nem mutatható ki a HPV fertőzés sem, mely szintén a daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb kiinduló oka. A CINtec PLUS citológiai szűrés az egyetlen olyan ma létező teszt, mely kettős biomarker technológiát használ a p16 és a Ki-67 fehérje egyidejű jelenlétének kimutatására. Amellett tehát, hogy a teszt képes a HPV fertőzés felismerésére, a daganatos megbetegedések korai feltérképezését illetően is gyorsabbnak és eredményesebbnek bizonyult. A CINtec PLUS citológiai vizsgálat mindemellett abban az esetben is hatékonyan használható, amennyiben korábbi citológiai lelet eredményét kell megerősíteni.
3D ultrahangvizsgálat
A méh speciális vizsgálata a 3-dimenziós méhüreg feltérképezés. A méhüreg alaki eltérései nemrég óta érdemelnek kiemelt figyelmet az orvostudományban, pedig sok esetben okozhatnak súlyos problémákat. A sikertelen teherbeesés, vetélések, ismétlődő vetélések, sőt, kiemelten a sikertelen lombik program esetében sorozatosan ismerünk fel méhüregi eltéréseket. A felismert eltérések a legtöbb esetben gyógyíthatók és a gyógyulással a kívánt terhesség is megvalósulhat. Gyermekvállalás előtt, vagy amennyiben kóros előzménye van, javasoljuk a méhüreg 3-dimenziós feltérképezését.
Nőgyógyászati fertőzések diagnosztizálása

A nőgyógyászati fertőzések hátterében többféle mikroorganizmus állhat. Ezek a fertőzések, gyulladások a szeméremtest, a hüvely, a méhnyak, a méh, és a petefészek területét is érinthetik. Amennyiben a következő tüneteket tapasztaljuk magunkon, nem érdemes halogatni a nőgyógyász szakorvosi vizsgálatot: viszketés, abnormális hüvelyi folyás, vagy irritáció, vörösség, duzzanat a szeméremajkakon, fájdalmas vizeletürítés, kismedencei vagy alhasi fájdalom. A hüvely ph mérése ebben az esetben azért lényeges, mert amikor a normál hüvelyflóra megváltozik vagy felborul, annak hátterében gyakran viszkető, égő érzést okozó hüvelygombás fertőzés áll. A másik ilyenkor gyakori ok, a bakteriális vaginózis, mely a candidához hasonlóan szájon át szedett gyógyszerrel és helyi készítményekkel egyszerűen gyógyítható, azonban kezelés nélkül a fertőzés átterjedhet a méhre és petefészekre is.

A STD vagyis szexuális úton terjedő betegségek a fentiekkel ellentétben hosszú ideig tünetmentesen lappanghatnak, és gyakran már csak a szövődmények megjelenése érzékelhető kellemetlen panaszok formájában. A panaszokat olyan mikroorganizmusok okozzák, melyek szexuális úton vihetőek át, tehát alap esetben ezek a kórokozók nincsenek jelen a hüvelyflórában és nem is lehetséges a megfertőződés, kizárólag szexuális kapcsolattal. A leggyakrabban előforduló nemi betegségek közé sorolható a Chlamydia, a HPV fertőzés, és a herpes genitalis. A teszt mintavétellel zajlik, melynek kiértékelése speciális laboratóriumi körülmények között történik.

Endometriózis diagnosztika és kezelés
A betegség, amivel jelenleg Magyarországon átlagosan 4 év és számtalan vizsgálat telik el a pontos diagnózisig.

Az endometriózis egy krónikus nőgyógyászati állapot, mely során a méhnyálkahártya méh üregén kívül is megtelepedik, így például a petefészkekben, a petevezetékekben, hashártyán vagy más kismedencei területeken is megjelenik. Kritikus esetben, előrehaladva a betegség betör egyéb szervekbe, mint a húgyhólyag, belek, húgyvezeték, mely sokszor elviselhetetlen panaszokhoz vezet. Ezek a szövetek idegen helyen való jelenléte gyulladást, hegesedést okozhat a környező szervek körül. A hegesedés és a gyulladás befolyásolhatja a petevezetékek funkcióját, blokkolhatja azokat, vagy megakadályozhatja a petesejt és a hímivarsejt találkozását. Mindemellett az endometriózis szövetek károsíthatják a petefészkek normális működését és a petesejt érését is. Mindez összességében amellett, hogy megnehezítheti a fogantatást és nagyon súlyos fájdalmakhoz vezet. A diagnózis általában nőgyógyászati vizsgálattal, ultrahang diagnosztikával, szükség esetén MR segítségével történik. Sok esetben a vizsgálatok eredménytelenek, éppen ezért a panaszok miatt laparoszkópos beavatkozás történik, ahol azonosíthatóvá válik a betegség.

Az endometriózis kezelése több irányban haladhat: gyógyszeres terápia, sebészeti beavatkozás vagy mindkettő kombinációja. Hormonterápia segíthet a tünetek enyhítésében és a szövetek növekedésének gátlásában. A műtéti megközelítés során az érintett területeket kompletten eltávolítjuk, ezáltal javítva a betegség tüneteit és a termékenységet. Az endometriózis kezelése személyre szabott, az egyedi tünetek és a betegség súlyossága alapján alakul. Fontos az orvossal való rendszeres konzultáció és az előírt kezelés betartása a hosszú távú eredményesség érdekében.

Laborvizsgálatok és vérvétel, laborleletek megbeszélése

Az általános nőgyógyászati szűrővizsgálatok mellett a laborvizsgálatok ugyancsak rendkívül fontos szerepet kapnak a betegségek megelőzésében és a pontos diagnózis felállításában. Nemcsak a panaszok megléte során lehet rájuk szükség, hanem a nők életének számos kiemelt részében jelentőséggel bírnak: így például a fogamzásgátlásban, nőgyógyászati hormonvizsgálatoknál, a várandósság idején, meddőségi vizsgálatoknál, változó korban, és a családtervezés során egyaránt. Mielőtt laborvizsgálatra kerülne sor, minden esetben szükséges egy alapos nőgyógyászati kivizsgálás, majd ezután a nőgyógyász szakorvos határozza meg, hogy milyen vizsgálatok szükségesek.

Vizsgálatok

E

Komplex nőgyógyászati szűrővizsgálat

E

HPV szűrés

E

Kiterjesztett méhnyakrákszűrés

E

3D ultrahang vizsgálat

E

Nőgyógyászati fertőzések diagnosztizálása

E

Laborvizsgálatok és vérvétel

E

Endometriózis diagnosztika és kezelés

Kapcsolódó vizsgálatok

Fogamzásgátlás

Fogamzásgátlási tanácsadás és receptírás, méhen belüli fogamzásgátló eszköz felhelyezése és eltávolítása

Nőgyógyászati beavatkozások

LEEP műtét, műtéti kivizsgálás és műtéti terv felállítása, méhtükrözés

Vizsgálati árak

Méhnyakrák szűrés

Komplex nőgyógyászati szakorvosi szűrővizsgálat, kolposzkópia, teljes kismedencei ultrahang

25.000 Ft

Nőgyógyászati vizsgálat

Komplex nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat méhnyakrák szűrés nélkül   – szülés/műtét utáni kontroll vagy akut panasz kivizsgálása

20.000 Ft

CervicLife Plus

Az elérhető legmagasabb diagnosztikai szintű szűrővizsgálat – Komplex nőgyógyászati szakorvosi szűrővizsgálat -nőgyógyászati vizsgálat, kolposzkópia, méhnyakrák szűrés, HPV szűrés, szükség esetén Cintec plus vizsgálat, kismedencei ultrahang

48.000 Ft

Műtét előtti komplett vizsgálat

Műtéti indikáció felállítása

30.000 Ft

3D ultrahangvizsgálat

A méhüreg feltérképezése

20.000 Ft

HPV szűrés

Az ár az alap vizsgálati díjat nem tartalmazza.

15.000 Ft

Kiterjesztett méhnyakrák szűrés

CINtec Plus vizsgálat

35.000 Ft

Nőgyógyászati fertőzések diagnosztizálása tenyésztéssel

Hhüvely pH mérés, STD panel: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae és további kórokozók tenyésztéses vizsgálata. Az ár egy kórokozó tenyésztésére vonatkozik.

Fogamzásgátlási tanácsadás és receptírás

20.000 Ft

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz

/IUD-IUS/ felhelyezése és eltávolítása

30.000 Ft

Szakorvosi konzultáció, leletmegbeszélés

20.000 Ft