TritonLife műtétek

A nőgyógyászati műtétek a női reproduktív rendszerrel kapcsolatos különféle egészségügyi problémák kezelését szolgálják. A beavatkozások széles skálán mozognak, az alkalmazandó eljárás nagyban függ a konkrét problémától, a beteg korától és általános egészségi állapotától is. Minden egyes műtéti eljárás alapos konzultációt tesz szükségessé a szakorvossal, aki segít eldönteni, hogy melyik eljárás a legmegfelelőbb a páciens számára és részletes tájékoztatást ad a beavatkozás előnyeiről, hátrányairól, valamint az utána követendő gondozásról.

A nőgyógyászati műtétekre való előkészületek természetesen minden esetben szakorvosi vizsgálattal, illetve labor és szükséges esetben egyéb képalkotó vizsgálatokkal kezdődnek. A nőgyógyászati műtétek előtti kivizsgálás rendkívül fontos lépés annak érdekében, hogy a beavatkozás sikeres és biztonságos legyen, és minimalizáljuk a kockázatokat. A kivizsgálás során az alábbiakat várhatja:

 • Normál nőgyógyászati vizsgálat a női reprodukciós szervrendszeren.
 • Szükség esetén laborvizsgálatok és képalkotó vizsgálatok, például ultrahang vagy MRI.
 • Részletes konzultáció az orvossal a diagnózisról, kockázatokról és műtéti tervről.
 • Az érzéstelenítés típusának megbeszélése az aneszteziológus orvossal.
 • Utasítások a műtét előtti előkészületekről és a műtét utáni teendőkről.

A beavatkozásokat a debreceni TritonLife Magánkórházban végezzük.

Laparoszkópos / egynapos nőgyógyászati műtétek

A modern nőgyógyászati sebészet műtéti típusa a laparoszkópia, mely ellentétben a korábban alkalmazott minimum 15cm-es hasi metszéssel végzett műtétekkel szemben, 5mm-15mm-es apró metszéseken keresztül engedi elvégezni a legbonyolultabb nőgyógyászati műtéteket is.

Mit operálunk laparoszkópos műtéttel?

 • Diagnoszikai műtétek: pl. meddőség, diagnosztikus petevezeték átjárhatósági vizsgálat, endometriózis gyanú, ismeretlen eredetű alhasi fájdalom

Operatív laparoszkópia kategóriájába tartozik:

 • Laparoszkópos méheltávolítás
 • Endometriózis igazolt esetei
 • Hasüreg felé növekvő miómák
 • Petefészek ciszták
 • Petevezeték eltávolítás – sterilizációs műtétek
 • Petevezeték tágulata-hydrosalpinx

A műtétek altatásban történnek, általában 30-90 perc hosszúak. A beavatkozáshoz a kis metszéseken keresztül szén-dioxid gázt jutottunk a hasüregbe, így a kamera segítségével tökéletes látást biztosítunk. Lehetőségünk van nagyítással, rendkívül közelről operálni, mely nagyobb biztonságot nyújt, mintha a nyitott műtétet választanánk.

Előnyök:

 • Egynapos bentfekvés – általában reggeli érkezés, másnap reggeli távozás.
 • Sokkal kisebb fájdalom, ugyanis elkerüljük a nagy hasi metszést. 5-15mm a 15cm-20cm-el szemben!
 • Rövid rehabilitációs időszal. Nincsenek átvágva a hasfali rétegek és izmok, így a gyógyulás folyamata is gyorsabb.
 • Gyors felépülés.
 • Gyors visszatérés a napi teendőkhöz, munkához.
Nyitott hasi műtétek

A nyitott hasi műtéti eljárás számos különböző nőgyógyászati probléma kezelésére alkalmazható. Elsősorban azokban az esetekben válhat szükségessé, amikor klinikai és anatómiai körülmények nem teszik lehetővé a laparoszkópiával végzett beavatkozást. A beavatkozásokat altatásban végezzük.

A nyitott hasi műtétek esetében általában hosszabb a felépülési idejük a hasi metszés nagysága miatt, éppen ezért rendkívül fontos az orvosi utasítások pontos betartása a posztoperatív időszakban.

A kórházi benntartózkodás és a felépülési idő betegségtől és beavatkozástól függően változó lehet.

Nyitott hasi műtétek azonban szükségessé válhatnak:

 • Nagy méretű daganatok vagy elváltozások: nagyobb daganatok vagy ciszták esetén a nyitott műtét lehetővé teszi a sebész számára, hogy könnyebben hozzáférjen és eltávolítsa az elváltozást. A laparoszkópia korlátozott lehet ebben az esetben.
 • Ha valamilyen oknál fogva a laparoszkópia nem lehetséges a páciensnél (pl. altató orvosi indok), a sebész kénytelen nyitott műtétet végezni, hogy biztonságosan és hatékonyan végezhesse el a műtétet.

Leggyakrabban végzett beavatkozások:

 • Nyitott hasi petefészek ciszta eltávolítás: A nyitott hasi petefészek ciszta eltávolítás egy olyan műtéti eljárás, melyet a petefészkeken képződött ciszták eltávolítására alkalmaznak. Gyakori beavatkozás a nőgyógyászatban, amelyet általában akkor alkalmaznak, ha a ciszta nagy, panaszokat okoz, vagy ha fennáll a rosszindulatúságának kockázata.
 • Nyitott hasi mióma eltávolítás: A nyitott hasi mióma eltávolítás olyan sebészeti eljárás, amelynek célja a méhben található miómák eltávolítása. Nyitott hasi műtétet 10 cm-es mióma méret felett, vagy minimum 3 nagyobb méretű mióma (4-5 cm-nél nagyobb) esetén választunk. A mióma egy jóindulatú daganat, amely különböző tüneteket okozhat, például erős menstruációs vérzést és fájdalmat. A műtét során a sebész eltávolítja a miómákat, lehetővé téve ezzel a betegnek a tünetmentességet.
 • Nyitott hasi méheltávolítás: A nyitott hasi méheltávolítás egy olyan beavatkozás, amely során a méh egésze eltávolításra kerül. Akkor választunk hasi utat, ha a méh mérete miatt a laparoszkópia nem kivitelezhető. Ez a műtét gyakran végrehajtásra kerül súlyos méhproblémák esetén, például méhmióma, súlyos méhvérzés vagy rosszindulatú elváltozás esetén.
 • Hasfali endometriózis műtét: A nyitott hasi, hasfali endometriózis műtét egy olyan beavatkozás, amely a hasfalban kialakult endometriózis eltávolítását célozza meg. Az endometriózisos állapot során az a szövet, amely normális esetben a méh belső hártyáját béleli, a méhen kívül kezd el növekedni. A hasfalban ez valamilyen előzményi műtét miatt lehetséges, legtöbbször császármetszést követően. A beavatkozás segít enyhíteni a fájdalmat és javítani a beteg életminőségét.
Hiszteroszkópia

A méhtükrözés vagy más néven hiszteroszkópia a legmodernebb minimál invazív eljárások közé sorolt beavatkozás, mellyel hétről-hétre sok hölgy páciensünknek segítünk, gyakran előforduló nőgyógyászati problémák megoldásában. A hüvely, a nyakcsatorna, a méhüreg és a petevezeték egyes eltérései vizsgálhatóak, ezzel egyidőben gyógyíthatóak káros hatások nélkül (pl. röntgensugárzás, altatószerek). Polipok, miómák méhsövény, Asherman syndroma, megoldására alkalmas.

Terhességmegszakítás

A terhességmegszakítás menete különbözhet a terhesség időtartamától és az orvosi eljárás típusától. A leggyakrabban alkalmazott modern műtéti eljárás a vákumszívásos terhességmegszakítás (vákuumaspiráció). A beavatkozás rövid altatásban történik, így minimalizálva a fájdalmat és a kellemetlenségeket. Az eljárás magas színvonalú orvosi ellátást és minimális szövődmény rátát biztosít, a páciensek felépülése általában pár nap alatt alatt megtörténik.

Vetélés miatt végzett küret

A vetélés, vagy más néven spontán vetélésnek nevezzük, amikor a terhesség természetes módon megszakad, vagy az embrio nem fejlődik tovább. A kürettel végzett beavatkozás olyan eljárás, amelynek során eltávolítják a méhben maradt terhességi szöveteket. A vetélés sokszor igényel orvosi segítséget, mivel a szövetek eltávolítása rendkívüli fontosságú a szövődmények és a további egészségügyi problémák megelőzése érdekében. Az eljárást általában altatásban történik, így minimalizálva a kellemetlenségeket.

Hüvelyfali plasztika

A hüvelyfali plasztika, más néven hüvelyplasztikai eljárás során a hüvely belső struktúráját módosítják vagy javítják. A hüvelyplasztika többféle okból végezhető, de leggyakrabban a következő esetekben kerül alkalmazásra:

 • Hüvely, hüvelybemenet megváltozik: terhesség, szülés, illetve az idő múlásával a hüvelyizomzat és szövetek elernyedhetnek. Ezt a szöveti változást lehet korrigálni.
 • Esztétikai okok: esztétikai jellegű problémák kezelésére.

Vizsgálatok

E

Laparoszkópos / egynapos nőgyógyászati műtétek

E

Nyitott hasi műtétek

E

Hiszteroszkópia

E

Terhességmegszakítás

E

Vetélés miatt végzett küret

E

Hüvelyfali plasztika

Időpontfoglalás

Műtéti kivizsgálásra és műtéti terv felállításra bejelentkezés online időpontfoglalással, vagy telefonon lehetséges!